Погода в Полтаві

21 грудня відбувся пленум комітету Полтавської обласної організації Профспілки

   

    21 грудня 2022 року відбулось розширене засідання комітету Полтавської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України за участю голів територіальних та первинних профспілкових організацій.
    Зібрання розпочалося з огляду виставки творчих аматорських робіт спілчан «З любов’ю до життя».
    Учасники пленуму обговорили чотири питання порядку денного, одне з основних «Про особливості діяльності Полтавської обласної організації Профспілки в умовах воєнного стану».
    Голова обласної організації Григорій Шумейко зазначив, що воєнний режим суттєво ускладнив виконання завдань, покладених на Профспілку. Обком Профспілки разом з виборними органами членських організацій всіма дозволеними формами і методами наполегливо відстоювали трудові права та соціально-економічні інтереси спілчан навіть розширили напрямки своєї діяльності.

     На галузевому рівні вдалося домогтися надання щорічної відпустки повної тривалості педагогічним та науково педагогічним працівникам. В громадах - збережені обов’язкові доплати та надбавки за перевірку зошитів, класне керівництво тощо, оплати заміни, можливості добровільного, а не примусового надання відпустки без збереження зарплати у зв’язку із воєнним станом, збереження і надалі заробітної плати за мобілізованими педагогічними та науково-педагогічними працівниками навіть після змін в законодавстві. Але маємо і негативні приклади.         Зменшення видатків на фінансування освітньої галузі вкотре призвело до спроб необґрунтованої реорганізації освітніх закладів та скорочень посад в окремих громадах, зменшення надбавки за престижність, оголошення простоїв з оплатою нижчою, ніж передбачено колективними договорами.
    В.О. заступника голови ОК Любов Нерозя в доповіді відмітила, що з перших днів повномасштабної війни обласна організація Профспілки, всі організаційні ланки долучились до фінансової підтримки Збройних сил України та Територіальної оборони. Первинними, територіальними організаціями, обкомом Профспілки на потреби ЗСУ та сил тероборони спрямовано 1 млн. 246 тис. грн. Отримали цільову допомогу 97 спілчан, сім’ї яких постраждали від військової агресії на загальну суму до 258 тис. грн. Крім того, фінансову допомогу отримали 8532 членів профспілки на загальну суму 8 млн. 26 тис. грн. Ці кошти, в значній мірі, теж направлялись на придбання амуніції, ліків, тепловізорів для фронту.
     В обговоренні питань порядку денного взяли участь: Соловйова Вікторія Володимирівна - голова Козельщинської селищної організації Профспілки, Гривачевська Ірина Анатоліївна – голова ППО Ковалівського ліцею Полтавської обласної ради, Дроботя Олександр Васильович – голова ППО студентів та аспірантів НУ «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка, Попович Роман Миколайович – голова Зіньківської міської організації, Черненко Ольга Петрівна – голова ТОП у Карлівській міській, Ланнівській, Мартинівській сільських ТГ.
Обласним комітетом напрацьовані і прийняті до виконання відповідні постанови.