Погода в Полтаві

VIII пленум обкому Профспілки

         Члени обкому Профспілки  обговорили питання зміцнення організації, яка захищає права та гарантії освітян, допомагає розібратися у постійних змінах законодавства, надає юридичну допомогу та підтримку.
    Відкриваючи роботу пленуму, голова обласної організації Григорій Шумейко нагородив кращих активістів почесними грамотами ФПУ, ЦК Профспілки. Поінформував яким чином організація відстоювала видатки на освіту у головному кошторисі країни, що  вдалося, а що потребує додаткових зусиль і спільних злагоджених дій усіх профспілкових організацій.
       Обком Профспілки разом з Центральним комітетом  спрямовував звернення до народних депутатів, до відповідних комітетів з зауваженнями і пропозиціями до проекту Державного бюджету на 2019 рік стосовно забезпечення фінансування освіти в законодавчо передбаченому обсязі.
       Позитивним є те, що у Державному бюджеті на наступний рік є збільшення видатків: освітньої субвенції до 69,6 млрд. грн., тобто на 7,9 млрд. грн.; для підвищення розмірів оплати праці науково-педагогічних працівників; на фінансове забезпечення та підтримку освітніх та наукових програм, підключення Інтернету у сільських школах, придбання шкільних автобусів, будівництво спортивних споруд та 50 млн. на модернізацію професійної освіти.    
       Заступник голови обкому Профспілки Наталія Скиба підкреслила, що сьогодні особливої уваги потребує первинна профспілкова організація, яка на передньому плані трудових і соціально-економічних прав та інтересів  працівників. Далі мова йшла про імідж Профспілки, новий тип профспілкового лідера, систему профспілкового навчання, вдосконалення форм і методів ведення соціального захисту на рівні закладу, об’єднаної територіальної громади, району, міста.
      Також було  вказано, що за останні роки усунуто 145 порушень, підготовлено понад 200 звернень роботодавцям  та позовні заяви.    
      Проте, існує низка викликів, з якими профспілкові організації мають навчитися справлятися через поширення нових форм і методів роботи. Це включає об’єднання організаційного і фінансового потенціалу, консолідації і координації дій, інформаційного прориву, врахування як традиційних методів боротьби і впливу на соціальних партнерів, так і запровадження нових неординарних заходів.
      В обговоренні взяли участь: Тетяна Закапко – заступник начальника управління – начальник відділу професійно-технічної, організаційної роботи та документообігу Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА, член ЦК Профспілки, голова Глобинського райкому Профспілки – Любов Качмар,  головний спеціаліст з правових питань  обкому Профспілки – Марина Олефіренко.
      Після виступів та обговорення пленум прийняв постанову, у якій виклав подальші кроки щодо збереження та зміцнення первинних профспілкових організацій в закладах освіти, посилення їх ролі в захисті трудових, соціально-економічних прав та інтересів освітян.

plenun2018 2

plenun2018 1