Погода в Полтаві

Звернення до органів виконавчої влади та місцевого самоврядуванняії

     З 1 квітня 2015 року в країні вступило в силу непосильне чергове підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, газ та електроенергію. Профспілки підтримують європейський шлях розвитку держави, готові йти на впровадження непопулярних рішень, але вони повинні бути економічно обґрунтованими та соціально справедливими.
    Перегляд тарифів на збільшення цін 4-5 разів здійснюється в умовах, коли значна кількість населення області має мінімальний рівень заробітної плати, пенсій.
    Рівень оплати праці працюючих у бюджетній сфері у закладах освіти, культури, охорони здоров'я, державних установ залишається на 19-25% нижчим за середній показник по економіці в області.
    Борги з заробітної плати мають хронічний характер та тенденцію до збільшення і станом на 01.03.2015 загальна сума заборгованості становила 28 млн. гривень.
На жаль Законом України «Про державний бюджет України » розмір прожиткового мінімуму на 2015 рік не відповідає реальним темпам інфляції, «галопуючим» зростанням цін на 100-200 % на продукти харчування, непродовольчі товари та послуги.
    Президія Полтавської обласної ради профспілок заявляє, що підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги неможливе без:
-    Вжиття достатніх заходів соціального захисту та погашення заборгованості по заробітній платі;
-    Запровадження диференційованої системи тарифів для населення з урахуванням соціальних норм їх споживання, рівня доходів сімей;
-    Встановлення чіткої залежності рівня тарифу від якості послуг та обов'язкового перерахунку оплати в разі відсутності або ненадання послуг неналежної якості;
-    Оснащення наявного житлового фонду засобами обліку споживання води, газу, а будинку - обліком тепла;
-    Провести перевірку житлово-комунальних підприємств «Полтаватеплоенерго»,«Полтававодоканал», «Полтаваобленерго», «Полтавагаз» на економічно обґрунтовані тарифи на послуги для населення ;
-    Зміни тактики ціноутворення в житлово-комунальній сфері із застосуванням стимулювання підприємств житлово-комунального господарства , енерго та газозбереження та скорочення витрат і втрат виробництва і надання послуг;
-    Відшкодування різниці між затвердженим розміром цін/тарифів та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг за рахунок коштів місцевих бюджетів.


                        Президія Полтавської обласної ради профспілок 6 квітня 2015 року