Погода в Полтаві

Про початок 2012-2013 навчального року у загальноосвітніх навчальних закладах

 

1 вересня 2012 року розпочинається навчальний рік у загальноосвітніх навчальних закладах у відповідності до статті 16 Закону України "Про загальну середню освіту", пункту 40 Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2010р. № 778.

У цьому році цей день припадає на суботу.

На звернення профспілкових організацій щодо залучення в цей день до роботи працівників ЦК Профспілки працівників освіти і науки України повідомляє:

  • Відповідно до статті 52 Кодексу законів про працю України п’ятиденний або шестиденний робочий тиждень встановлюється власником або уповноваженим ним органом спільно з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) з урахуванням специфіки роботи, думки трудового колективу і за погодженням з місцевою Радою народних депутатів.
  • При п'ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні - один вихідний день.
  • Відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальну середню освіту» трудові відносини в системі загальної середньої освіти регулюються законодавством України про працю, Законом України "Про освіту", цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.
  • Відповідно до ст. 14 Закону України «Про освіту» управління закладами освіти, що є комунальною власністю, здійснюється місцевими органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування через створені для цього відповідні органи управління освітою.
  • Відповідно до ст. 20 Закону України «Про освіту», ст. 39 Закону України «Про загальну середню освіту» керівництво загальноосвітнім навчальним закладом здійснює керівник (директор).
  • Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 25 травня 2012 року № 630 «Про підготовку до початку 2012/2013 навчального року» передбачено урочисте проведення 1 вересня 2012 року Дня знань.

Отже, за наявності письмового розпорядження (наказу) відповідного місцевого органу управління освітою, керівника (директора) навчального закладу про залучення працівників до роботи у вихідний день - 1 вересня 2012 року оплата праці за роботу в цей день здійснюється за правилами статті 107 Кодексу законів про працю України (у подвійному розмірі).