Погода в Полтаві

Особливості проведення перевірок Держпраці в умовах воєнного стану

     Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303 частково відновлене право Державної служби України з питань праці проводити перевірки, але виключно на підставі звернення працівників про порушення їх трудових прав.

     Як зазначається в повідомленні Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці після початку повномасштабного вторгнення в Україну Уряд ухвалив рішення про припинення на період воєнного стану перевірок бізнесу, зокрема з питань законодавства про працю та про охорону праці. Але, за цей час роботодавці мали можливість адаптуватися до роботи в умовах війни.

 

     Задля гарантування трудових прав працівників інспектори праці впродовж усього періоду воєнного стану проводили інформаційні відвідування роботодавців і надавали консультаційну підтримку. Така виключна інформаційна складова діяльності інспекторів праці не забезпечувала ефективний захист працівників.

     Повідомляється, що до Держпраці звернулося понад 27 тисяч громадян стосовно різних порушень, зокрема щодо неоформлення трудових відносин, невиплати заробітної плати, незаконного звільнення з роботи або призупинення дії трудових договорів. Протягом року 1128 працівників травмувалися на роботі, з них 151 працівник загинув.

     Загострюється питання щодо дотримання строків виплати заробітної плати працівникам за виконану роботу. Лише за період з 10 по 17 червня під час моніторингових інформаційно-роз’яснювальних заходів у взаємодії з органами Національної поліції інспектори праці встановили понад 330 випадків використання незадекларованої праці та 30 випадків, які мають ознаки трудової експлуатації й примусової праці.

     Держпраці наголошує, що всі ці випадки потребують вжиття ефективних заходів для усунення проблем, оскільки в умовах війни як ніколи важливо створювати належні умови праці й забезпечувати реалізацію прав та інтересів працівників.

     У зв’язку з цим відповідно до вимог постанови КМУ від 13.03.2022 № 303 на сьогодні частково відновлене право Держпраці проводити перевірки, але виключно на підставі: звернення працівників про порушення їх трудових прав; доручення Прем’єр-міністра України, зокрема щодо дотримання строків виплати заробітної плати; у разі настання нещасного випадку на виробництві.

     У період дії воєнного стану інспектуванню підлягають лише: оформлення трудових відносин; законність припинення трудових договорів; дотримання вимог Закону України від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

     Разом з тим Профспілка звертає увагу, що відповідно до статті 16 Закону № 2136-ІХ у період дії воєнного стану центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, та його територіальні органи можуть здійснювати за заявою працівника або профспілки позапланові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю юридичними особами незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання та фізичними особами, які використовують найману працю, в частині додержання вимог цього Закону, а також з питань виявлення неоформлених трудових відносин та законності припинення трудових договорів.

     Позапланові заходи державного нагляду (контролю) у період дії воєнного стану здійснюються також:
• за зверненням Київської міської або обласної військової адміністрації;
• у зв’язку з невиконанням суб’єктом господарювання приписів про усунення порушень вимог законодавства, виданих після 1 травня 2022 року.

     У період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених під час здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю), штрафи, передбачені статтею 265 Кодексу законів про працю України, не застосовуються.

     Тобто, виявивши порушення, інспектор праці вручить роботодавцеві припис про їх усунення і встановить для цього строк. Якщо ж роботодавець проігнорує законні вимоги про усунення порушень, інспектор буде змушений вжити заходів щодо притягнення такого роботодавця до відповідальності за відмову від виконання вимог законодавства.

Офіційне джерело: https://pon.org.ua/novyny/10475-osoblyvosti-provedennia-perevirok-derzhpraci-v-umovakh-voiennogo-stanu.html