Пошук

Погода в Полтаві

Мінфін: використано 90,5 млн грн із передбачених 1,5 млрд грн на облаштування укриттів у школах

ukritya

     За оперативними даними розпорядників коштів місцевих бюджетів, станом на 1 жовтня видатки субвенції на облаштування укриттів розподілено між місцевими бюджетами в обсязі 1 444,2 млн грн, або 96% затвердженого обсягу на 2023 рік.

     Касові видатки становили лише 90,5 млн грн, або 6,2% розподіленого обсягу.

 На сьогодні для 133 проектів виготовлено проектно-кошторисну документацію, 99 – у процесі розробки. Розпочато підготовчі будівельні роботи для реалізації 157 проектів.

   За інформацією МОН, кошти субвенції на облаштування укриттів у 2023 році попередньо заплановано використати на реалізацію 282 проектів, із них на проведення будівництва – 48 проектів, реконструкцію – 26 проектів, капітальний ремонт – 208 проектів.

    У повному обсязі кошти субвенції розподілили Волинська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Херсонська, Чернівецька, Чернігівська області та м. Київ.

     Найнижчий показник розподілу субвенції у Львівській області ‒ 21,1 млн грн, або 70,6%.

     Найкращі показники використання коштів субвенції (касові видатки) у Хмельницькій області ‒ 12,6 млн грн, або 26,3% розподіленого обсягу, у Вінницькій області – 7,5 млн грн, або 24,4%, у Рівненській області – 11,3 млн грн, або 22,3%, у Київській області – 27 млн грн, або 17,5%.

    Найгірші показники використання коштів субвенції (касові видатки) у Дніпропетровській області – 1,1 млн грн, або 0,8%, у Житомирській області – 0,8 млн грн, або 1,8%, у Тернопільській області – 0,2 млн грн, або 0,9%, у Черкаській області – 0,9 млн грн, або 2,5%.

     У Волинській, Донецькій, Івано-Франківській, Харківській, Чернівецькій областях і у м. Києві видатки за рахунок субвенції не здійснювалися.

     З місцевих бюджетів на облаштування укриттів на умовах співфінансування планується виділити 605 млн грн, або 40% обсягу державної субвенції.

   Касові видатки за рахунок коштів місцевих бюджетів також є незначними і становили лише 69,4 млн грн, або 11,5% затвердженого обсягу.

     «Найголовніше для нас – це безпека дітей та вчителів під час освітнього процесу. Побудова комфортних і якісних укриттів є одним із головних завдань, і для цього було виділено 1,5 млрд гривень. Проте аналіз отриманої інформації свідчить про повільні темпи використання коштів субвенції, що є ризиком їх невикористання у поточному році. Оскільки кошти субвенції не є перехідними на наступний бюджетний період, очікуємо, що МОН спільно з ОДА будуть вживати усіх можливих заходів для прискорення освоєння виділених коштів як з державного, так і з місцевих бюджетів, забезпечать їх ефективне, результативне і цільове використання до кінця поточного бюджетного періоду. Адже це сприятиме залученню значної кількості дітей до безпечного та якісного освітнього процесу з огляду на виклики, спричинені воєнним станом», ‒ прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Офіційне джерело: https://pon.org.ua/novyny/10652-minfin-vykorystano-905-mln-grn-iz-peredbachenykh-15-mlrd-grn-na-oblashtuvannia-ukryttiv-u-shkolakh.html